Botox από την Ariti Medi Spa

Το BOTOX είναι από τις πιο δημοφιλείς και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης που άλλαξαν τα δεδομένα της αισθητικής ιατρικής.

Το Βotox αποτελεί επανάσταση στην Αισθητική Χειρουργική γιατί πολύ απλά είναι ένα φάρμακο το οποίο πετυχαίνει να εξαφανίσει ή να βελτιώσει τις ρυτίδες:

1. του μεσόφρυου,
2. του μετώπου,
3. τις ρυτίδες στον έξω κανθό (πόδι της χήνας),
4. βοηθά να ανασηκωθούν τα φρύδια και ακόμη
5. μπορεί να βελτιώσει μέχρι ένα βαθμό τη χαλάρωση στο λαιμό.

Πρόκειται για ένα υλικό που διοχετεύεται στο μυ, που σχηματίζει τη ρυτίδα. Αφορά κατά κύριο λόγο τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο και στο «πόδι της χήνας», δηλαδή στο πλάι των ματιών. Στα σημεία αυτά φέρνει ένα πολύ καλό έως εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η θεραπεία χρησιμοποιείται από το 1970 από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρησιμοποιούνται στην Αισθητική Χειρουργική έχοντας επιδείξει υψηλό δείκτη ασφάλειας.

Η εφαρμογή του διαρκεί περίπου 10 λεπτά και μπορεί κανείς να εμφανιστεί στο περιβάλλον του μετά από περίπου μία ώρα. Η διάρκεια του αποτελέσματός του για την πρώτη εφαρμογή κυμαίνεται μεταξύ 2-12 μηνών με ένα μέσο όρο περί τους 4-6 μήνες. Όμως κάθε φορά που επαναλαμβάνεται, στα περισσότερα άτομα αυξάνει τη διάρκειά του. Το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσο, αλλά έρχεται σταδιακά σε διάστημα μίας έως 15 ημερών, κατά μέσο όρο σε 3-4 ημέρες. Έχει γίνει πολύ δημοφιλές παγκοσμίως και ιδίως στις Η.Π.Α. λόγω της απλότητας της διαδικασίας σε σχέση με το πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα που προσφέρει.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφύγω μετά το ΒΟΤΟΧ;

Πρέπει να ξέρουμε ότι η Μποτουλινική τοξίνη που περιέχεται στο Botox είναι μια πάρα πολύ ευαίσθητη πρωτείνη. Συγκεκριμένα επειδή είναι πολύ ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε μπάνιο με καυτό νερό, να εκτεθούμε σε ζέστη ή ζεστό αέρα στο πρόσωπό μας για τις επόμενες 3 με 4 ώρες.

Μετά την ένεσή της στον αντίστοιχο μυ η Μποτουλινική τοξίνη απορροφάται από τις μυικές ίνες του μυός και ασκεί αυστηρά τοπική εκλεκτική δράση χωρίς να μεταναστεύει και χωρίς να διασπείρεται σε απομακρυσμένα σημεία στον οργανισμό. Παρόλα αυτά και για τις επόμενες 3 με 4 ώρες θα πρέπει να αποφύγουμε να τρίψουμε τα σημεία των ενέσεων, να κοιμηθούμε επάνω στο πρόσωπό μας ή να σκύβουμε έντονα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η δράση του φαρμάκου θα παραμείνει στα σημεία εφαρμογής.

Επίσης καλό θα ήταν η αποφυγή ασπιρίνης και αλκοόλ μέχρι την επόμενη ημέρα.

Αντενδείξεις

Η εφαρμογή της Μποτουλινικής τοξίνης θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η βαρεία μυασθένεια (Μyasthenia Gravis). Επίσης καλό είναι γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό να αποφεύγουν τη θεραπεία με Botox όχι επειδή υπάρχουν κάποια στοιχεία εναντίον του φαρμάκου αλλά λόγω της γενικότερης “συντηρητικής” πολιτικής που εφαρμόζεται κατεξοχήν κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Παρενέργειες

Δεδομένου ότι η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και αποκλειστικά τοπική, (διαχέεται σε απόσταση το πολύ ενός εκατοστού από το σημείο της ένεσης), μόνιμη παρενέργεια δεν υφίσταται. Κάποιες ήπιες παρενέργειες συνίστανται σε ερύθημα (κοκκίνισμα), μικρό οίδημα ή μικρές εκχυμώσεις (μελανιές) της περιοχής. Επίσης, έχει αναφερθεί ήπια κεφαλαλγία που μπορεί να διαρκέσει 12-24 ώρες. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει μια μικρή χαλάρωση του άνω βλεφάρου, η οποία όμως διορθώνεται σχετικά εύκολα με τη χρήση ενός κολλυρίου μέσα σε διάστημα μιας ή δυο ημερών.

Κόστος: μετά από εκτίμηση ιατρού